لیدر آشوب: تمام تخم‌مرغ‌هایمان در سبد استارلینک بود

یک لیدر خارج‌نشین اعتراف می‌کند در ۱۸ دی قطع اینترنت سراسری، زنجیره فرماندهی‌شان را از کار انداخت و نقشه‌های میدانی‌شان را دچار فروپاشی کرد.

به گزارش مشرق، اعترافات لیدرهای آشوب دی‌ماه نشان می‌دهد اختلال در شبکه ارتباطی، نقطه عطف فروکش کردن اغتشاشات بوده است.

یکی از این چهره‌ها با اشاره به قطع ارتباطات در ۱۸ دی‌ماه، می‌گوید «یکی از مشکلات ما این بود که ارتباط‌مان با لیدرهایمان قطع شد.» در ادامه این فرد عنوان می‌کند که «ما تمام تخم‌مرغ‌هایمان را در سبد استارلینک گذاشتیم.»

این صحبت ها نشان می‌دهد که جریان‌های معاند با اتکا به فناوری اینترنت، به‌خصوص اینترنت ماهواره‌ای، تصور می‌کردند مسیر ارتباطی امن و غیرقابل نفوذی برای هدایت و هماهنگی عملیات‌های میدانی در اختیار دارند. اما از کار افتادن تمام بستر ارتباطی عملاً زنجیره فرماندهی و هماهنگی آن‌ها را دچار اختلال جدی کرد.

تصمیم سخت در اوج بحران

هم‌زمان با اوج‌گیری خشونت‌های سازمان‌یافته در پنجشنبه ۱۸ دی‌ماه، تصمیم به قطع سراسری ارتباطات اتخاذ شد. سید محمد امین آقامیری، رئیس مرکز ملی فضای مجازی، در توضیح این تصمیم گفت: «برای کنترل و تأمین آرامش و امنیت مردم، نیاز بود تصمیماتی سخت گرفته شود.»

همچنین مسئولان حوزه امنیتی نیز اعلام کردند این اقدام با نظر مراجع ذی‌صلاح و با هدف حفظ جان مردم انجام شده است. در عمل، این محدودیت ارتباطی موجب شد ارتباط میان سرشبکه‌های خارج از کشور و لیدرهای میدانی داخل، به‌طور محسوسی کاهش یابد؛ اتفاقی که به کنترل آشوب‌ها و جلوگیری از گسترش عملیات‌های خشونت‌آمیز کمک کرد.

با این حال، آن‌گونه که از اظهارات لیدر یادشده برمی‌آید، قطع اینترنت سناریویی قابل پیش‌بینی برای طراحان آشوب بوده است. به همین دلیل، از ماه‌ها پیش تلاش کرده بودند با وارد کردن تجهیزات اینترنت ماهواره‌ای استارلینک به کشور، از تکرار تجربه‌های پیشین جلوگیری کنند.

در همین راستا نیز روزنامه وال استریت ژورنال در گزارشی صراحتا عنوان کرد که پس از قطع اینترنت در ایران، حدود شش هزار پایانه استارلینک به‌طور مخفیانه به داخل ایران ارسال شده و دونالد ترامپ نیز از این موضوع اطلاع داشته است.

حجم بالای این تجهیزات باعث شده بود طراحان ناآرامی‌ها اطمینان داشته باشند که حتی در صورت قطع سراسری اینترنت نیز ارتباط آن‌ها با خارج از کشور برقرار خواهد ماند؛ اما اقدام به‌موقع ایران این محاسبه را برهم زد و مسیر فعالیتشان را مسدود کرد، اقدامی که برخی رسانه‌های خارجی نیز آن را کم‌سابقه و منحصربه‌فرد توصیف کردند.

در همین چارچوب، نشریه فوربس در تحلیلی نوشت ایران نخستین کشوری است که توانسته خدمات استارلینک را در سطحی گسترده مختل کند. به این ترتیب، برخلاف تصور سرکرده‌های آشوب، در لحظات حساس بامداد جمعه ۱۹ دی‌ماه، لینک‌های ارتباطی آن‌ها از دسترس خارج شد و هماهنگی‌های میدانی با اختلال جدی مواجه گردید.

مهار موج حملات سایبری

ابعاد قطع اینترنت، تنها به اغتشاشات خیابانی محدود نبود. به گفته مسئولان، کشور پس از جنگ ۱۲ روزه اخیر با موجی از حملات سایبری نیز روبه‌رو بوده است؛ حملاتی که قرار بود هم‌زمان با اوج‌گیری ناآرامی‌ها شدت بگیرد. در همان روزهای آشوب نیز در رسانه‌های غربی گزارش‌هایی منتشر شد که آمریکا آماده انجام حملات سایبری «غیرمرگبار» علیه ایران است؛ حملاتی که می‌توانست اهداف نظامی و غیرنظامی را دربرگیرد.

در همین چارچوب، علی نوروززاده، رئیس مرکز مدیریت راهبردی افتای ریاست‌جمهوری، اعلام کرد در فاصله ۲۰ دی تا ۵ بهمن، هکرها بیش از چهار میلیون و ۷۰۰ هزار بار تلاش کردند سامانه‌های دستگاه‌های دارای زیرساخت حیاتی را مورد بررسی و شناسایی آسیب‌پذیری قرار دهند؛ اما محدودیت اینترنت، عملاً مسیر این حملات را مسدود کرد.

این رخدادها نشان می‌دهد که در شرایط بحرانی، «کنترل بستر ارتباطی» می‌تواند به اندازه اقدامات میدانی تعیین‌کننده باشد. اعتراف لیدر خارج‌نشین به وابستگی کامل به ارتباطات، از یک‌سو پرده از میزان اتکای جریان‌های معاند به فناوری‌های بیرونی برمی‌دارد و از سوی دیگر نشان می‌دهد اختلال در این بستر، چگونه می‌تواند معادلات طراحی‌شده دشمن را بر هم بزند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 23
  • در انتظار بررسی: 0
  • IR ۱۰:۲۲ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    37 6
    خب نباید اینترنت ملی را زودتر فعال کنیم، من به عنوان یک کارشناسی بازرگانی در شرکت دولتی ، دائماً با اینترنت سر و کار دارم ، با شبکه های اجتماعی داخلی هم کارهای شخصی رو انجام می دهم و هم کارهای شغلی هیچ نیازی هم به اینترنت بین الملل ندارم، واتساپ و تلگرام و اینستاگرام پر شده از کلیپ ها و دلقک بازیهای یه عده آدم عقده ای که عشق دیده شدن دارند، نوجوانان و جوانان در حال نابود شدن هستند
    • IR ۱۱:۴۵ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
      12 1
      احسنت
    • رضا IR ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
      5 0
      احسنت
    • JP ۱۵:۳۲ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
      3 7
      اخه نه فقط تو خوبی!!! سرت به کار خودت باشه. غلط می کنی تو واتساپ و تلگرام ولگردی پی کنی وقتی اموراتت با پیام رسان داخلی هم میگذره! اصلا چرا روی گوشی ات نصبشون کردی! یه مزخرفی بگیرپد که قابل دفاع کردن باشه
    • IR ۱۷:۲۳ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
      2 0
      به ترک فعل مسئولی که نت را به موقع قظع نکرد کی ان شاالله رسیدگی می کنید؟ یکی از اپراتورها که حسابی زنجیر پاره کرده بود!!! اینها دستشان به خون الوده است و حداقل جریمه باید خسارت اغتشاش را بپردازند! زودتر بازداشت شوند تا فرار نکردند
  • IR ۱۰:۳۹ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    13 1
    سفاهت، بلاهت و حماقتش از عینک لنگ به لنگش می جوشد !!
  • شهید مجتبی باغدار IR ۱۱:۰۷ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    27 0
    . . . و با مسئول اپراتوری که برخلاف دستور مراجع ذیصلاح اینترنت همراه را قطع نکرد و ساعتها به کودتاچیان فرصت سلاخی عزیزان ملت را داد چه کردید ؟
    • IR ۱۵:۳۸ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
      3 0
      این خیلی مهم است خون تمام کسانی که در آن زمان کشته شدند و خسارتهایی که وارد شده به عهده اینهاست
    • IR ۱۵:۴۱ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
      3 0
      مسئول یکی از هلدینگ های بزرگ شد
  • IR ۱۴:۴۴ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    1 0
    قطع اینترنت برای مسولان اصلا تصمیم سختی نیست. اولین تصمیمه.
  • DE ۱۴:۵۷ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    4 0
    "پس از قطع اینترنت در ایران، حدود شش هزار پایانه استارلینک به‌طور مخفیانه به داخل ایران ارسال شده و دونالد ترامپ نیز از این موضوع اطلاع داشته است"!! در مدتی کوتاه اینهمه تجهیزات "جنگی" بطور قاچاق وارد کشور میشود و مأموران امنیتی از آن بی خبر ماندند، اما ترامپِ فاشیست آگاه؟!!
  • IR ۱۵:۱۲ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    1 1
    مطالبه ملی اینترنت ملی
  • IR ۱۵:۴۷ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    0 0
    نه بع تلگرام و اینستاگرام
  • IR ۱۶:۰۳ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    0 0
    دو تا گلوله به مخ این لجن کثافت باید حروم بشه
  • IR ۱۶:۲۶ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    1 0
    این باون در. آنها پدافند هوایی ایران را حک کردند، ایران هم ارتباط مخابراتی شان را.
  • ناصر IR ۱۷:۱۱ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    0 0
    فقط یک سوال ان مقام یا مقامات محترم که با تعلل مانع بستن اینترنت در همان روز اول اغتشاشات بودند وعملا کمک به آشوبگران کردند وزمینه این فاجعه را بوجود آوردند ایا الان نباید محاکمه عزل وباز خواست شوند اینجاست که دم خروس حضرات بیرون می اید
    • IR ۰۸:۴۵ - ۱۴۰۴/۱۲/۰۱
      0 0
      ما همه خواهان معرفی ؛محاکمه و اشد مجازات برای تمام خیانت کاران منافقی هستیم که به هر نحو در این جنایات سریک هستند تمام آمران و عاملان شهادت نیروهای امنیتی و مردم بی گناه عادی که به دست عوامل موساد و جنایتکاران داعشی شهید شدند خدوند تمام این اغتشاشگران پلید را لعنت و نابود سازد اللهم العنهم جمبعا
  • IR ۱۷:۱۷ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    0 0
    این چراعینکش تابه تا بود؟؟؟ در ضمن باید یه راه ارتباط اینترنت باخارج بمونه در عین داشتن اینترنت ملی آخه ما با خارجه مراوده تجاری داریم.اون ده روز تزدیک بود کاسبی اقتصادیمون مختل بشه.
  • US ۱۷:۲۹ - ۱۴۰۴/۱۱/۲۹
    0 0
    تمام تولیدات ایلان مایک پدوفیل را به ایران ممنوع کنید
    • IR ۱۵:۵۳ - ۱۴۰۴/۱۱/۳۰
      0 1
      مگه آزاده؟
  • IR ۲۱:۱۹ - ۱۴۰۴/۱۱/۳۰
    0 1
    اعتراضات به حق مردم رو به آشوب کشوندن و آخرش هم مردم محکوم شدن
  • ایران IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۴/۱۱/۳۰
    1 0
    وقتی رهبر انقلاب می فرمایند این یک کودتا بود وعده ای هنوز در تخیلات و توهمات خودشون غرقند. سطر به سطر این گزارش جای تامل داره
  • زهرا IR ۱۱:۱۴ - ۱۴۰۴/۱۲/۰۱
    0 0
    خدا لعنت کنه منافقین خارج و داخل کشور را ..من فقط یه خواسته دارم و آن هم اعدام منافقین و لیدرهای داخل کشور می باشد که به نظر من جرمشان خیلی بیشتر از منافقین و کافران خارج کشور هست ...مرگ این آشغال ها خواسته همه ملت ایرانه ...مرگ بر منافقین داخل کشور و کفار

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس